Övergångspolicy i Onsala BK
Onsala BK följer den övegångspolicy som finns inom hallandsfotbollen.
Det innebär bland annat vi informera ledare, spelare och föräldrar inom den egna föreningen om att övergångspolicy finns. Det gör vi i form av föräldrarinformationen årligen och på ledarmöten i föreningen med jämna mellanrum. Det ligger i ledarnas ansvar att även sprida ordet om den till spelare och föräldrar.
Syfte med övergångspolicy
Med en gemensam övergångspolicy kan vi få fler spelare och fler lag, vilket ger fler välmående föreningar samt ett distrikt som växer och stärks.
Vi undviker övergångar mellan föreningar på barn- och ungdomsnivå där syftet för övergången inte är av social karaktär. Om vi låter våra ungdomar utvecklas i lugn och ro i en positiv och trygg närmiljö utifrån Fotbollens Spela, Lek och Lär, kommer de - förutom att vara aktiva spelare under längre tid - också att vara mer förberedda för fotboll och futsal på nästa nivå.
Följande gäller för spelare i andra föreningar
Barn och Ungdom
Onsala BK skall verka för spelarna i sitt närområde. Det innebär i grunden att vi inte tar emot spelare från
andra föreningar om det inte föreligger några särkilda skäl. Föreligger det särskilda skäl skall spelare/förälder prata med sin egen förening. Därefter tar den nuvarande föreningen kontakt med Onsala BK. Det betyder att föreningen och dess ledare aldrig emot förfrågningar från enskilda spelare och föräldrar. Föreningens kontaktpersoner tar alltid den kontakten med föreningsutvecklare i Onsala BK. Det gäller hela vägen upp till junior.
Junior och senior
Inom juniorfotbollen tar vi inte emot förfrågningar om provspel under säsong!
Efter säsong skall spelare och förälder alltid prata med sin nuvarande förening innan kontakt tas med Onsala BK. Provspel hos juniorerna sker oftast med start i november månad och avslutas i december.
Följande gäller för spelare i Onsala BK
Barn och Ungdom
Spelare eller förälder som vill byta förening tar kontakt med ledarna i sin åldersgrupp samt föreningsutvecklare i Onsala BK om man vill byta förening. Som spelare, ledare eller förälder tar ni inte kontakt med andra föreningar utan föreningens godkännande. Föreningsutvecklare tar i sin tur alltid kontakt med den nya föreningens kontaktperson om de föreligger skäl till byte av förening.
Övergångens syfte måste presenteras klart och tydligt av spelaren och föräldern.
- Vilka blir konsekvenserna av en eventuell övergång – nuvarande föreningens ledare?
- Återkoppling ska ske till spelare, föräldrar, tränare och nya föreningen.
- Är syftet överensstämmande med policydokumentet, så godkänns övergången. Är syftet inte överensstämmande fortsätter man med punkt 4.
- Är involverade parter inte överens ska man ha ett samtal med spelare, föräldrar, ledare och kontaktpersoner. Där går man igenom följande:
- Vad blir konsekvenserna för respektive lag?
- Vad är planen för spelaren under den närmaste tiden i den mottagande föreningen?
- Vad anser tränarna i båda föreningarna är bäst för spelaren?
- Beslut (sätt kryss efter den överenskommelse som görs)
Övergången genomförs och nuvarande förening har inga ekonomiska krav på spelaren.